Sygdomme
Høns er som regel hårdføre dyr, der trives under mange forskellige vejrforhold og temperaturer. Alligevel findes der en række lidelser, man kan risikere at se hos høns.
Blodmider er småbitte mider, der suger blod fra hønsene om natten. Man kan se dem ved at tørre sovepindene af og se, om kluden bliver blodig. God hygiejne kan forebygge dette, så sørg for at hønsene har adgang til støvbade. Blodmider kan også udryddes ved at komme Hemexide i støvbadet og rundt omkring i hønsehuset.
Kalkben er endnu en lidelse, der skyldes mider, som i dette tilfælde tager ophold på hønsenes ben. Den vil få benene til at se ru og skrubbede ud, eventuelt med udvækster, hvis det er rigtig slemt. Man kan behandle benene ved at dyppe dem i tyk madolie eller fedt med et par ugers mellemrum, eller ved hjælp af kommercielle midler.
Coccidiose er parasitter, der lever i hønsenes tarme og lever. Tilstedeværelse af parasitten gør ikke altid hønsene syge, men især kyllinger kan få blodig diarré af den og blive sløve og afmattede, Behandlingen er receptpligtig og fås hos dyrlægen.
Diarré kan i øvrigt skyldes forskellige lidelser, men det kan tit skyldes fugtigt vejr eller foderændringer. Det kan også være bakterielt og skyldes kontamineret foder eller drikkevand. Hvis der er flere dyr syge, er det bedst at desinficere hønsehuset.
Fjertab forekommer normalt om efteråret, men hvis det ses på andre årstider kan det skyldes fejlernæring eller utøj, eller det kan være et symptom på mere alvorlig sygdom.
Forkølelse kan være resultatet af træk eller fugt og kan slå hønsene ihjel. Det kan kureres med medicin.
Hønselammelse er en lidelse, der påvirker unge dyrs ben eller vinger, lige før de begynder at lægge æg.
Infektiøs Laryngo Trachcitis (ILT) er en virus der manifesterer sig ved, at dyrene får svært ved at trække vejret og deres øjne og næb løber i vand. Sygdommen kan være dødbringende og er meget smitsom, så der er pligt om at melde eventuelle tilfælde til dyrlægen.
Newcastle Disease er en sjælden og meget smittefarlig sygdom, som kan være dødbringende. Symptomerne omfatter mørk kam og hagelapper, åndedrætsbesvær og diarré.
Orm hos hønsene ses som regel bedst i klatterne. Det kan forebygges ved at give hakket hvidløg eller Hemexide i foderet, og om nødvendigt kan det kureres med medicin.
Salmonella kan også findes i hønsenes klatter, og mens hønsene selv sjældent bliver syge af det, er det skadeligt for mennesker. Det forebygges ved god hygiejne i både hønsehuset og køkkenet, og ved at gennemkoge eller -stege kød og æg grundigt.
Utøj såsom lopper og lus, mv. kan også forebygges med støvbadning og god hygiejne i hønsehuset. Igen bruges Hemexide som forebyggende middel i både hønsehuset og støvbadet.
Derudover skal det siges, at få dyrlæger er velbevandrede i behandling af høns, og hvis høns bliver alvorligt syge, er aflivning tit den mest rimelige mulighed.