Hønseæg i farver - Blå Grønne Chokolade og hvide æg
august 01, 2023

Hønseæg i farver - Blå Grønne Chokolade og hvide æg

Har du nogensinde tænkt over, hvordan det ville være at samle en hel kurv fuld af farverige æg, fra dine egne høns? Tro mig, det er en af de bedste ting ved at have høns!

Erfarne hønseavlere som os selv har de seneste år arbejdet hårdt for at opnå de smukkeste æg, i mange forskellige farver.

Med disse æg kan du lave den flotteste påskekurv!

I denne artikel kommer vi ind på:

  • At købe vs. opdrætte høns for farverige æg
  • Hvilke hønseracer skal man bruge når man avler for farvede æg
  • Mærkebrune æglæggere
  • Blå æglæggere
  • Skabelsen af krydsninger
  • Vær kreativ
  • Avl med ansvar
  • Nyd rejsen

 

At købe vs. opdrætte høns for farverige æg

Hvis du vælger at opdrætte dine egne farverige æglæggere, skal du være forberedt på, at du kaster dig ud i et større projekt.

Det kan være noget af en opgave at opdrætte sine egne farverige æglæggere. Opgaven er ikke for alle, det kræver flere generationer af høns, og mange fejl og frustrationer, at lave sine egne farverige æglæggere.

Til gengæld er glæden også kæmpestor når det endelig lykkes at få fremavlet sine helt egne perfekte æglæggere, og begejstringen vil ingen ende tage!


Hvis du brænder for avlsprojekter, er det uden tvivl den perfekte mulighed for dig at opdrætte dine egne farverige æglæggere. Det giver dig altid en større kontrol over hvad det endelige produkt er, hvis du selv har opdrættet hønsene og ved hvad de indeholder af kvaliteter.


Men hvis du ikke føler at du har tiden, lysten eller pengene til at arbejde dig hen imod dit drømmeæg, kan du med fordel købe rugeæg eller høns fra opdrættere, der allerede har været hele projektet igennem.


Når du er på udkig efter en opdrætter, skal du sørge for at finde en velinformeret en af slagsen, der er villig til at besvare de spørgsmål du måtte have, og vise dig eksemplarer på deres høns og æg.

 

Hvilke hønseracer skal man bruge når man avler for farvede æg

Hvis du beslutter dig for at opdrætte dine egne farverige æglæggere, skal du vide hvad du arbejder med. Der findes mange forskellige ren racede høns, der lægger æg i forskellige farver. Ved at krydse disse racehøns, kan du lave hybridhøns der lægger nye spændende farver æg.


Det er en god ide at sætte sig godt ind i de forskellige racer, for at kunne vurdere hvilke kvaliteter de hver især bidrager med.


Når du skal ud at købe racehøns til dit projekt, skal du være forberedt på at pris og kvalitet af dyrene hænger sammen. For at sikre dig, at de høns du køber, har netop de egenskaber og kvaliteter du ønsker, bør du gå efter nogle racetypiske dyr af god kvalitet.

 

Chokolade/Mørkebrune æg

Maran

Maran'en er en anerkendt race der er højt værdsat for dens mørkebrune, grænsende til chokoladefarvede æg. Den franske race er en vigtig brik i puslespillet til at opnå den sjove og unikke farve, oliven. Derudover pynter de smukke chokoladefarvede æg også gevaldigt i æggekurven!
I Danmark findes der en del anerkendte opdrættere af Maran, så de er forholdsvis lette at få fingrene i. 

Maran Hane og Maran høne

 

Welsumer

Welsumere er en anden race der lægger brune æg. Racen er højt værdsat for dens prikkede æg. Ofte bliver Welsumeren blandet med en blålægger, for at opnå de flotte prikkede olivenfarvede æg.
Welsumeren er ikke helt lige så anerkendt som Maranen, men der findes op til flere dygtige opdrættere af den her i landet.

 

Blå Æg

Araucana og Engelsk Araucana
Araucanaen og den engelske version, Engelsk Araucana, er kendt for dens smukke blå æg.
Araucanaen er haleløs og har ofte tuffer på siden af hovedet, hvilket giver racen et særpræget udseende og karakter. Den engelske version har, i modsætning til Araucanaen, en helt almindelig halesætning.

Blå Araucana høne / hane

Creme Legbar
Creme Legbar er de seneste år blevet ret udbredt i de danske hobbyhaver, blandt andet fordi de lægger de smukkeste blå æg, og fordi legbar farven gør det muligt at kønsbestemme kyllingerne allerede når er daggamle.

 

Skabelsen af krydsninger

Nu bliver det spændende! Du har med ovennævnte racer nogle rigtig gode kort på hånden, til at kunne skabe dine helt egne sjove blandingshøns, der vil kunne lægge æg i alverdens nye sjove farver.

Grønlægger
En grønlægger er en af de simpleste og sjoveste krydsninger du kan lave. For at lave en grønlægger skal du krydse en brunlægger og en blålægger. Intensiteten af den grønne farve afhænger af forældredyrenes gener.

grønlægger


Eksempel: Hvis du krydser en Maran med enten en Creme legbar eller en Araucana, vil du lave en F1 olivenlægger. F1 olivenlæggeren vil lægge lyse olivengrønne æg.

True blues

eller også kendt som lyseblå æglægger en anden interessant krydsning er en hybrid der lægger lyseblå æg. For at lave en sådan blanding, skal du krydse en blålægger med en hvidlægger. Det kan for eksempel være en Creme Legbar krydset med en Brakel.

 

Vær kreativ

Når du har lavet disse basale hybrider, kan du eksperimentere med at krydse noget nyt ind over disse nye hønsehybrider.

Det værste ved at lave disse hybrider er uden tvivl ventetiden! Man går i spænding og venter i hvad der føles som evigheder(!!), på at hønsene skal lægge deres første æg, så man kan se hvad der er kommet ud af det.


Selvom ventetiden kan drive dig til vanvid, er avlsprojektet uden tvivl en af de mest spændende og belønnende projekter du kan kaste dig ud i, som hønseholder!

Avl med blandinger
Når man avler med blandinger, vil man som regel krydse sin blanding med en raceren høne, for at kunne have en smule kontrol over resultatet. Hvis man har mod på det, kan man selvfølgelig også krydse to blandinger. Når man krydser to blandinger, ved man ikke hvad der vil komme ud af det. Man kan både være heldig at få nogle super sjove høns der lægger rigtig flotte æg, men man kan også være uheldig at få nogle blandinger der har mindre gode kvaliteter.

Intensivere olivenlæggere
Kan du huske hvordan jeg sagde, at blålægger krydset med brunlægger, resulterer i F1 olivenlægger? Du undrer dig måske over hvad F og 1 betyder her. F står for generation, og 1 betyder at det er første generation.


Hvis du ønsker at intensivere farven på dine F1 olivenlæggerne, kan du krydse dem tilbage med en brunlægger, som fx Maranen. Denne nye blanding vil være F2 olivenlægger (2. generation).

På denne måde kan du fortsætte til F3, ved at krydse din F2 med en brunlægger igen, for at opnå endnu mørkere olivenfarvede æg. For hver generation vil æggene få en endnu dybere og mørkere oliven farve.

Avl med prikker
Nu hvor vi har alle regnbuens farver i hønseverdenen dækket, kan vi arbejde videre, ved at give æggene lidt kontrast i form af prikker.


Det eneste der kan gøre mig gladere end et flot grønt æg, er et flot grønt æg med prikker!

For at avle genet for prikker ind i dine olivenlæggere, skal du krydse Welsumeren ind over dit olivenlægger-program. Avlere vil ofte veksle imellem Maranen og Welsumeren, for at opnå både prikker og den mørke farve.

Hvis du ikke ønsker at dine olivenæg bliver alt for mørke, men du til gengæld gerne vil have mange prikker på æggene, kan du undlade at bruge Maranen, og i stedet gøre brug af Welsumeren.

Spearmint æglæggere
Hvem ville have troet, at man kunne få æg i så mange forskellige farver?
I supermarkederne ses typisk kun de brune og hvide æg, men ser man lidt længere end til industrien, findes der altså en hel verden af farver!

For at opnå et smukt spearmint æg, skal man krydse en F1 olivenlægger med en raceren blålægger. Eksempelvis kan du krydse en F1 olivenlægger med en Araucana eller en Creme Legbar.

 

Hønseavl

Når man kaster sig ud i avl, er det altid vigtigt at have hovedfokus på sundhed og kvalitet. Det kan være let at fokusere så meget på æg farverne, at man helt glemmer at holde øje med hønsenes temperament, sundhed og generelle kvalitet.

Man bør altid undgå indavl, og samtidig sørge for, at der jævnligt bliver introduceret nye gener til sine avlsdyr.

Hvis du har en aggressiv hane, bør den ikke bruges i avlen, uanset hvor mange andre gode gener den måtte have.


Det er ikke svært at avle mod sunde og raske dyr, så længe man nøje udvælger sine avlsdyr. For at sikre at man kun bruger de bedste og sundeste dyr i avlen, må man væbne sig med tålmodighed og observere dyrene individuelt.

 

Nyd rejsen

Selvom der er mange gode stunder i sådan et avlsprojekt, kan man også hurtigt komme til at blive fanget i et dårligt resultat.

Men husk på at avlsarbejde bunder i både gode og dårlige resultater og erfaringen. Det koster fejltagelser at nå frem til de bedste resultater! Så føler du dig fanget i et dårligt resultat, må du op på hesten igen og lære af dine fejltagelser.

Det er vigtigt at nyde succeserne når de er der, lære af sine fejl og aldrig stoppe med at have det sjovt med experimentet!


Held og lykke.