Introducere nye kyllinger eller høns til den eksisterende flok
maj 26, 2023

Introducere nye kyllinger eller høns til den eksisterende flok

 Jeg tror de fleste af os kender til det, at man pludselig får en uimodståelig lyst til at anskaffe sig nye høns til flokken. Måske har man set en annonce med nogle høns man bare ikke kan stå for?

Eller måske har man fået lyst til at prøve kræfter med en ny race, eller fået et brændende ønske om flere forskellige farver æg i kurven?


Uanset årsagen til at man anskaffer sig nye høns, kommer man til den del, hvor de nye høns skal introduceres til den eksisterende flok.

Det er desværre ikke altid en let affære at sætter nye høns og kyllinger til flokken, faktisk kan det ende med at blive en stressende og problematisk tid for både dig og dine høns. Her i artiklen giver vi derfor vores bedste bud på en gnidningsfri sammenførelse!

I denne artikel kommer vi ind på:

  • Høns i karantæneperiode
  • Introducer nye høns og kyllinger gradvist
  • Giv dine høns og kyllinger en god introduktion
  • Hvor længe vil det tage at introducere nye høns og kyllinger?
  • Særlige omstændigheder når nye høns og kyllinger bliver introduceres
  • Tips og tricks til en gnidningsfri introduktion

Høns i karantæneperiode

Før du introducerer de nye høns til din flok, er det en god idé at have de nye høns gående i karantæne i en periode før sammenlukningen.

Dette er for at undgå at slæbe eventuelle sygdomme og utøj ind til din eksisterende hønseflok.


Som regel har voksne høns større risiko for at bære på sygdomme og utøj, end små kyllinger.

Hvis du køber daggamle kyllinger direkte fra en rugemaskine, og de ellers ser sunde og raske ud, burde du kunne springe dette step med karantæne over.

Hvis du køber ældre kyllinger eller voksne høns, er det altid en god forholdsregel at lade dem gå i karantæne de første uger. I karantæneperioden kan du observere hønsene grundigt, for at sikre dig at de ikke er syge eller har utøj.

nye høns

Hvad skal du kigge efter i karantæneperioden?

  • Tegn på lus, blodmider og kalkben
  • Mat/indskrumpet/misfarvet kam
  • Usoigneret fjerdragt
  • Tilstoppede næsebor
  • Væske fra øjnene
  • Blodig afføring
  • Orm i afføring
  • Nysen/rallen/hoste
  • Balanceproblemer
  • Tegn på generel utilpashed, heriblandt manglende appetit, vinger der hænger mere end normalt, langsommelig i bevægelserne mm.


Mens de nye høns er i karantæne, kan du med fordel supplere med vitaminer og mineraler, for at sikre at de er helt fit for fight.


Hvis de nye høns er undervægtige når du modtager dem, bør du sørge for at de kommer op i vægt inden de lukkes sammen med de andre høns. Dette er både for at sikre at de er stærke og tilpasse til sammenføringen, men også fordi der i starten efter en sammenføring godt kan være lidt gnidninger, og de nye høns risikerer at have svært ved at komme til fodertruget.

Karantænen bør være minimum et par uger. Jo længere tid du har dem gående i karantæne, jo mere tid har du til at opdage eventuelle sygdomme.
Under karantænen skal du huske at vaske hænderne grundigt og eventuelt skifte tøj og sko, når du går fra karantæneområdet til de andre høns. På denne måde undgår du at komme til at medbringe eventuel smitte fra de nye høns, til din eksisterende hønseflok.

Introducer nye høns og kyllinger gradvist

Når det kommer til at introducere de nye høns og kyllinger til den eksisterende hønsegård, er det vigtigt at tage den med ro og sikre at hønsene eller kyllingerne får en gradvis tilvænning til hinanden. På den måde undgår du unødig stress og slåskampe.


I den første periode kan det være en fordel at have et hegn mellem de nye høns eller kyllinger og den eksisterende flok, således at de kan se hinanden an på sikker afstand. Dette kan fx gøres ved at lave en indhegning til de nye høns enten i den eksisterende hønsegård, eller lige ved siden af.  
Lad de nye høns eller kyllinger gå her en uges tid eller to, så både nye og gamle høns kan se hinanden an.

3 høns

Giv dine høns eller kyllinger en god introduktion

Når de nye høns eller kyllinger har været i karantæne og herefter er blevet visuelt introduceret til den eksisterende hønseflok, er det tid til at de ”officielt” kan møde hinanden.

Hvis dine høns går frit, kan du med fordel lukke de nye høns ud alene en halv times tid, hvorefter du kan lukke den eksisterende flok ud til dem.

Samme princip gælder hvis ikke dine høns går frit. Lad de nye høns få et øjeblik til at se hønsegården an, før den eksisterende flok lukkes ud til dem.

Når den eksisterende flok lukkes ud til de nye høns, vil der højst sandsynligt opstå lidt uro og postyr, mens de lige ser hinanden an og alle finder deres plads i hierarkiet. Dette er helt normalt og et nødvendigt step i introduktionen af nye dyr.

Du bør derfor kun træde ind, hvis en høne kommer til skade eller der opstår voldsom slåskamp. Hvis det går for voldsomt af sig, må du separere hønsene og prøve at introducere dem til hinanden igen dagen efter. Dette må gøres hver dag, indtil der er faldet ro på og hønsene tolererer hinanden.

Du vil måske opdage at hver race/hybrid, vil reagere forskelligt på nye høns. Der er visse racer og hybrider der kan være ret hårde ved nye høns, ligesom at der er visse racer der er meget omgængelige.
Især hybrider som Isa Brown kan være ret skræppe overfor nye høns.

I starten kan du opleve at de nye høns ikke går til ro sammen med den eksisterende flok. Dette kan skyldes at de enten ikke forstår hvor de skal gå på pind, eller at de bliver jaget ud af huset, af den eksisterende flok. Hvis dette er tilfældet, må du hjælpe dem ind på pind når mørket falder på. Dette kan være nødvendigt i en kortere periode, indtil de lærer at gå ind selv.

Hvor længe vil det tage at introducere nye høns?

De ovenstående steps kan måske virke uoverskuelige og tidskrævende, men det er altid bedre at give sig god tid og undgå eventuel sygdomssmitte og unødige slagsmål blandt hønsene.

Karantæne: Dette step bør ikke tage længere end en måned. Så har du rigeligt med tid til at observere de nye høns og behandle eventuelle sygdomme og utøj.

Visuel introduktion: Her bør en uge være rigeligt tid for dine høns til at se hinanden an.

Fysisk introduktion: Hvis du er heldig, behøver denne introduktion kun at ske én gang. Hvis du er knapt så heldig, kan det være nødvendigt at prøve over et par dage.

Når hønsene først er blevet introduceret, bør du holde et ekstra øje med dem de næste par uger. Sørg for at alle får lov at komme til fodertruget og vandbeholderen. Hvis de nye høns er kønsmodne og i æglægning, kan du godt risikere at de stopper æglægningen for en stund efter flytningen. Dette er helt normalt, og de bør starte æglægning igen når de er faldet ordentligt til og føler sig sikre i deres nye omgivelser.

Særlige omstændigheder når nye høns introduceres

Introduktion af små kyllinger til voksne høns

Hvis kyllingerne er naturligt udruget under en skrukhøne, vil hønemor beskytte sine kyllinger mod de andre voksne høns, og kyllingerne vil derfor få en naturlig og sikker introduktion til de andre høns.


Hvis kyllingerne derimod ingen hønemor har, bør de ikke introduceres til de voksne høns, før de er omkring 15 uger.


Kyllingerne bør være fuldt befjerede og forholdsvist store og modstandsdygtige før de bliver lukket sammen med den resterende flok. Når de er store nok til at blive lukket sammen, følges de ovenstående steps, på nær karantæneperioden.

kyllinger

Blande racehøns og hybrydhøns


Hvis du vil introducere høns af en ny race til den eksisterende flok, skal du være opmærksom på de problematikker det kan medføre, særligt racisme og eventuelle størrelsesforskelle.

Man kan opleve at nogle racer/hybrider er mere dominante og racistiske end andre. Derfor bør du altid introducere minimum 2 høns af hver race til den eksisterende flok, så det ikke er en enkelt høne der står for skud.


Hvis der er stor størrelsesforskel på dine eksisterende høns og de nye, bør du også være opmærksom på at de små ikke bliver kanøflet af de store. Ligeledes bør man aldrig have en stor hane til små høner, da de små høner risikerer at komme til skade når hanen træder dem.

 

Tips og tricks til en gnidningsfri introduktion

Introducer hønsene på neutral grund

Hvis du har mulighed for det, kan det være en god idé at introducere hønsene eller kyllinger på neutral grund, hvor ingen af hønsene har ”ejerskabsfornemmelse” over noget. Dette kan du fx gøre ved at lukke hønsene sammen i en ny hønsegård, som ingen af parterne kender i forvejen.

Byg eventuelt ud før introduktion


Du bør sikre dig at der er god plads, før hønsene lukkes sammen. Hvis ikke du har mulighed for at bygge din hønsegård større, kan dette fx opnås ved at lade hønsene gå frit på et større areal.

Isoler aggressive høns


Hvis du observerer at du har en enkelt høne eller to der er særligt aggressive overfor de andre høns, kan du med fordel isolere disse et par dage, indtil de nye høns har fået en chance for at komme ind i varmen og lære deres nye hjem at kende.

Distraher med snacks


Når hønsene bliver fysisk introduceret for hinanden, kan du med fordel have lidt godter med til at distrahere hønsene med, hvis det bliver nødvendigt.

Introducer aldrig én høne alene


Sørg altid for at introducere mindst to høns til en eksisterende flok. Ellers risikerer man at den enlige høne vil blive jagtet og mobbet voldsomt af de andre. Du bør derfor altid introducere minimum 2 nye høns ad gangen, så de to har hinanden at støtte sig op af, og så eventuelle tæsk bliver fordelt lidt ud imellem dem.

Tålmodighed er nøglen


Husk på at høns har brug for at etablere hakkeorden og hierarki i flokken. Når der kommer nye høns til flokken, vil denne hakkeorden skulle justeres, og der vil derfor ofte være lidt ekstra gnidninger i perioder hvor der introduceres nye høns til flokken.

 

Træd tilbage og observer

Det kan være svært at stå på afstand og se på mens hakkeordenen etableres. Men så længe det ikke går ekstremt for sig, er det okay at give det lidt tid og se det an.

 

Haner

Når først din hane er blevet voksen og kønsmoden, bør du ikke introducere nye kønsmodne haner til flokken. Dette vil føre til slåskampe, der kan have dødelig udgang for én eller begge haner. Hvis hanerne har gået sammen siden de var små, og der i øvrigt er rigeligt med plads og høner til dem begge, kan man nogle gange være heldig, at de godt kan gå i spænd og leve sammen.

 

Beskyt dig selv

Sørg for at være forberedt på at skulle stoppe en eventuel slåskamp, hvis det går voldsomt for sig. Næb og kløer kan være særdeles skarpe, så sørg for at være iført passende tøj og eventuelt nogle tykke handsker.

 

Hav en kasse eller et bur klart

Det er en god idé at have en kasse eller et bur klart, i tilfælde af at sammenførelsen går galt og du er nødt til at splitte hønsene fra hinanden igen, indtil der er kommet ro på igen.


Når alt dette er sagt, vil jeg ønske jer held og lykke med sammenførelsen!