6 måder at holde hønsenes drikkevand frostfrit
februar 06, 2023

6 måder at holde hønsenes drikkevand frostfrit

Selvom høns er små dyr, behøver de alligevel knapt en halv liter friskt vand om dagen. En af de største udfordringer vi har som hønseholdere, er at holde vandet frostfrit hen over vinteren.
Her får du nogle tips og tricks til hvordan du kan holde vandet frostfrit og sikre at dine høns er sunde og hydrerede!
Ikke alle metoderne vil holde vandet frostfrit ved høje minusgrader, men de bør alle kunne holde det frostfrit ved små minusgrader.

Find ud af hvilken af de 6 forskellige metoder der fungerer bedst for dig
Det er ikke alle hønsehold der har de samme behov og muligheder. Lav derfor en sammenligning af de forskellige metoder og vælg den metode der passer bedst til netop dit hønsehold.

1. Varmeplade til vandtrug

Varmeplade til vandtrug

En varmeplade til vandtrug er uden tvivl den letteste og mest pålidelige metode til at holde hønsenes vand frostfrit. De fås i forskellige modeller og størrelser, som passer til forskellige vandtrug. Denne metode kræver at du har adgang til strøm, da varmepladen skal tilsluttes en stikkontakt.

varmeplade frostfrit vand

DIY varmeplade

Hvis ikke du ønsker at købe en varmeplade, kan du lave din helt egen DIY varmeplade! Alt du skal bruge er en 25-40 Watt lyspære og en metaldåse (fx konservesdåse) eller en cement blok.
Lyspæren sænkes ned i dåse eller cementblok. Ovenpå sættes hønsenes vandautomat, som lunes op af varmekilden.

Opvarmet vandskål

Du har måske hørt om opvarmede vandskåle til kæledyr? Disse kan også sagtens bruges i hønsegården! Igen findes der forskellige modeller og forskellige størrelser. Disse vandskåle skal også tilsluttes strøm, så de er altså kun en mulighed hvis du har elektricitet i hønsegården. Ved at bruge en åben vandskål, vil vandet dog hurtigere blive beskidt end ved et vandtrug - du bør derfor skifte vandet oftere. Man kan med fordel stille skålen lidt op i højden, så hønsene stadig kan nå vandet, men snavs ikke lige så let kommer i.

Varmelegeme til vandtrug

Varmelegeme til vandtrug eller vandbeholderen - endnu en løsning der kræver adgang til strøm.
Varmelegemer fås også i forskellige størrelser og modeller. Nogle er små og/eller bøjelige nok til at de kan kommes i hønsenes vandtrug, mens andre er bedre egnet i en vandskål. 

Overvej grundigt elektriske systemer


Hvis du ønsker at gå med en af de metoder der kræver strøm, skal du altid sikre dig at alle elektriske forbindelser er sikre og monteret korrekt! Du bør undgå forlængerledninger i hønsegården og alle elektriske forbindelser bør være udenfor rækkevidde af dine høns. Sørg ligeledes for, at der ikke ligger ledninger fremme, som hønsene kan komme til skade på.

Selvom elektriske vandingssystemer er de mest pålidelige, findes der også andre metoder til at holde vandet frostfrit. Disse metoder kan være gode hvis du ikke har strøm i hønsegården, men desværre kan de kun holde vandet frostfrit i de mildere vintre. Du bør derfor tjekke op på vandet jævnligt for en sikkerheds skyld.

2. Stearinlys som varmekilde

 Har du ikke strøm i hønsegården, kan du gøre brug af alternative varmekilder.
Præcist ligesom med DIY varmepladen, kan du lave en varmeplade uden brug af elektricitet.
I stedet for at bruge en lyspære, kan du bruge stearinlys (gerne gravlys som holder længere). 
Stearinlyset kan ligesom lyspæren sænkes ned i en dåse eller en cementblok under vandbeholderen. Lysene skal udskiftes løbende, når de løber tør for stearin.
Denne metode bør ikke anvendes indenfor i hønsehuset grundet brandfare, men det kan være en ideel løsning ude i hønsegården!

frostfrit vand

 

3. Sorte vandbeholder

En anden metode til at holde vandet frostfrit, er ved brug af sorte beholder. Her benytter man sig af hjælp fra solens lys, som varmer beholderen op (og dermed også vandet). ventrug placeres i eller ovenpå beholderen.

Her er nogle eksempler på sorte containere:

  • Gamle bildæk
  • Sort gummi balje
  • Sort plastik der kan vikles omkring vandbeholderen


Til denne metode er sollys et must, og nok lidt svært her i danmark. Grundet solens stråler og varmen fra beholderen, vil du dog opdage at der hurtigt kommer alger i din vandbeholder. Derfor bør vandbeholderen renses dagligt, for at undgå sundhedsfare for hønsene.

4. Saltvand i flaske

En flaske med saltvand kan være en genial måde at holde hønsenes vand frostfrit!
Vandflasken placeres i hønsenes vandbeholder, hvor den vil holde det ferske vand fra at fryse, fordi saltet naturligt sænker frysepunktet i vandet.
Du må under ingen omstændigheder hælde salt direkte i hønsenes drikkevand, dette kan de dø af! Saltvandet skal altså hældes i en lukket flaske, som sænkes ned i hønsenes drikkevand.

Sådan laver du saltvand til flasken:
Bring 7-8 dl vand i kog. Tilføj minimum 2,5 dl salt til det kogende vand. Rør rundt indtil saltet er opløst. Lad herefter vandet køle lidt af, før det hældes over i flasken. Sørg for at proppen er skruet ordentligt på! Herefter kan flasken placeres i hønsenes vandbeholder.

5. Minidrivhus

Byg dit eget minidrivhus der kan fange energien og varmen fra solens stråler!
Et minidrivhus kan bygges af et hav af forskellige materialer, fx gamle vinduer eller hård gennemsigtig plastik.
Eksempelvis kan du lave dit drivhus ved at samle to vinduer som et telt (modsat V form), hvor vandbeholderen kan placeres under.
Drivhuset har brug for sol for at kunne holde temperaturen oppe, derfor bør det placeres et sted hvor der er meget sol. Igen skal du holde øje med alger i vandbeholderen!

6. Bevægelse

En sidste metode kan være at holde vandet i bevægelse, således at det ikke fryser til lige så hurtigt.
Jo hurtigere vandet bevæger sig, jo længere tid vil det tage vandet at fryse til.
Der er flere måder du kan stimulere bevægelse i vandet:

  • Ethvert objekt der vil flyde, kan stimulere vandets overflade.
  • Springvand
  • En luftpumpe (fx ligesom det man bruger i et akvarie) kan lave luftbobler i vandet, som vil bryde vandoverfladen.


Nogle af disse metoder kræver elektricitet, mens andre kan laves uden brug af en strømkilde. Du bør altid have dine høns’ sikkerhed i tankerne og undgå at bruge noget der potentielt kan kontaminere deres drikkevand.

Hydrerede høns = sunde høns!