Blodmider - på siddepind
juni 17, 2022

Blodmider hos høns, Hvordan ser det ud og hvordan bekæmper du dem

Du kender det måske allerede - det kribler og krabler bare ved tanken om, at der kan være blodmider i dit hønsehus. Frygt ej! Her får du en guide til hvordan du forebygger et blodmideangreb, og hvordan du kommer de røde fjender til livs, hvis de allerede har erobret dit hønsehus.

Blodmider er enhver hønse-holders mareridt. De blodsugende bæster er over det hele, hønsene mistrives og lysten til at gå i hønsehuset mindskes gevaldigt. Så hvordan forebygger du de røde fjender, og hvordan kan du komme dem til livs?

  • Kend din fjende
  • Forebyggelse
  • Gå i krig mod blodmiderne
  • Behandling af hønsehus
  • Behandling af høns

Hvad er blodmider

Blodmider (Dermanyssus gallinae) er blodsugende parasitter med 8 ben der bor i hønsehusets kroge, revner, sprækker og samlinger. Blodmiderne kommer frem fra deres skjul om natten, for at suge blod fra hønsene. Ved meget svære angreb kan man også opleve, at de små bæster går på hønsene i dagtimerne.
Blodmiderne er meget berygtede blandt hønse-holdere, da de kan være svære at komme af med. Bæsternes tilstedeværelse er problematisk, da det går ud over hønsenes velfærd og dermed også deres ægproduktion. 

  • Blodmider angriber de fleste typer af fjerkræ og fugle, men især fjerkræ der går til ro det samme sted hver nat og forholder sig i ro hele natten, er i høj kurs.
  • Blodmiderne kan forårsage hud-irritation og generelt ubehag for hønsene, der efter kort tid vil gå ned i æglægning. Ved svære blodmideangreb, kan hønsene risikere at dø af blodmangel, det er derfor vigtigt at et blodmideangreb opdages og behandles hurtigst muligt.
  • I naturen lever blodmiderne i revner i barken på træer, hvor de venter i lange perioder på at en fugl sætter sig til ro i nærheden.
  • Blodmider kan leve op til omkring 8 måneder uden føde.
  • Selvom blodmiderne typisk gemmer sig i revner og kringelkroge i dagtimerne og kun angriber hønsene om natten, sker det indimellem at der bliver et par stykker siddende på hønsene når de går af pind, hvor blodmiderne på den måde bliver transporteret til nye lokationer. Ligesom at blodmiderne kan blive siddende på høns, kan de også blive siddende på vildfugle, som kan bringe dem med til nærtliggende fugleflokke og hønsegårde.
  • Blodmiderne kan ikke leve af blod fra mennesker eller andre dyr, men de kan bide og sætte sig på mennesker og andre dyr, som på den måde kan være vært for deres spredning.
  • Blodmidens livscyklus:
    Det kan være nødvendigt at kende til blodmidernes livscyklus, for at kunne tilrettelægge den bedste behandling mod dem. Ved at forstyrre deres cyklus, har du den bedste chance for at komme af med dem.

-Tempetaruter: Hastigheden på blodmidens livscyklus afhænger af temperatur og fugtighed. Blodmiderne er inaktive og kan ikke reproducere sig når temperaturerne falder til under 9°C, hvorfor vi i Danmark har størst problemer med blodmiderne i sommerhalvåret. Husk dog på, at der ofte er lunere i hønsehuset end udendørs!

-Livscyklus: Når temperaturerne ligger omkring 10-20°C, tager blodmidens livscyklus et par uger. Når temperaturerne ligger omkring 25-30°C med en fugtighed på omkring 70%, tager blodmidens livscyklus under en uge.

-Reproduktion: Hun-miden skal have et måltid før hun kan reproducere sig. Hun lægger en klase æg på omtrent 8-10 æg pr. gang, så blodmiderne kan altså reproducere sig lynhurtigt under optimale forhold.

Blodmider - livscyklus

En typisk cyklus for en blodmide hen over sommeren, tager kun omtrent 7-10 dage.

  • Når hun-miden har lagt sine æg, klækker de indenfor 2-3 dage og bliver til små 6-benede larver. På dette stadie spiser larverne ikke.
  • Larverne bliver i løbet af 1-2 dage omdannet til 8-benede nymfer, såkaldte ”Protonymfer”.
  • Protonymferne suger blod og udvikler sig til såkaldte ”Deutonymfer” i løbet af yderligere 1-2 dage.
  • Deutonymferne udvikler sig til voksne blodmider i løbet af 2-3 dage, hvor de fortsat suger blod.
  • Efter et måltid vil hun-miden parre sig og begynde at lægge æg indenfor 1-2 dage.
  • Hun-miden suger blod fra værten ofte, mens han-miden ikke spiser lige så ofte.
  • Denne cyklus gentages mange gange og antallet af blodmider stiger.

  

Sådan identificerer du blodmider

Blodmider er meget små parasitter, de måler op til 1mm i længden og 0,7mm i bredden og ligner mest af alt små bevægelige prikker. De varierer i farven, fra gennemsigtige/lysegrå (før de har suget blod) til sort/røde (efter de har suget blod). Blodmidens æg er meget små og er svære at spotte med det blotte øje. De måler omkring 0,4mm og er gennemsigtige/hvide i farven.
Blodmidens ekstrementer kan ofte ses omkring samlinger og revner i hønsehuset, og ligner mest af alt lidt hen ad cigaretaske.

Sådan tjekker du for blodmider i dit hønsehus

  • Kig efter ekskrementer i revner og samlinger i huset.
    Blodmiderne (og deres ekskrementer) opholder sig oftest tæt på hvor hønsene sidder på pind om natten. Tjek også i enderne af siddepindene, hvor de slutter til en overflade.
  • Af og til vil man kunne se de små bæster kravle rundt på æggene i redekasserne, eller små blodprikker - som er kvaste blodmider.
  • Som tidligere nævnt, er blodmiderne aktive om natten. Her kravler de langs siddepinden hen til hønsene for at suge blod. Og det kan vi gøre nytte af!
    Du kan om aftenen tørre et stykke køkkenrulle eller en opvredet hvid karklud over siddepindende. Hvis du har blodmider, vil der komme blodstænk på din karklud/køkkenrulle.
  • Hvis du har mange blodmider i dit hønsehus, vil du måske kunne se blodmiderne kravle på siddepinde og vægge hvis du lyser efter dem om aftenen.
  • Når hønsene er gået til ro, er det også nemt at tjekke hønsene for blodmider. Det er lige så vigtigt at tjekke høns som hus, da miderne allerede kan befinde sig på hønsene når du kommer ud for at tjekke.
  • Ofte kan man opleve at hønsene begynder at lægge deres æg og sove udenfor, fordi de bliver bidt af miderne inde i hønsehuset.
  • Ved blodmideangreb vil ægproduktionen som oftest falde drastisk, nogle høns vil sågar stoppe æglægning helt.
  • Hønsene kan efterhånden blive dvaske at se på, få bleg kam, tabe fjer og generelt se utilpasse ud. Dette skyldes blodmangel som kan være dødeligt for hønen.


Forebyggelse mod blodmider

Som med alle andre former for utøj hos høns, er det bedst at forebygge frem for at behandle. Du kan forebygge på mange måder, men her er nogle forslag til hvordan det kan gøres:

  • Kalkning af hønsehuset: Kalk dit hønsehus med Hemexdry eller almindelig stampet/læsket kalk. Kalk er meget basisk og tørrer blodmiderne ud. Husk at kalk er ætsende, så man bør altid bære beskyttelsesbriller og handsker når man arbejder med det.
    Det er vigtigt at kalken kommer godt ind i alle revner og sprækker, giv gerne et ordentligt lag eller giv eventuelt flere lag.
  • Hemexdry i hønsenes støvbad: Jord er fra naturens side hønens bedste våben mod utøj, derfor er det meget vigtigt at hønsene altid har adgang til et godt tørt støvbad. Du kan med fordel drysse lidt hemexdry i hønsenes støvbad og på denne måde give hønsene lidt ekstra beskyttelse mod blodmiderne.
  • Exzolt: kan bruges som forebyggelse og behandling – læs mere om exzolt under afsnittet ”behandling af høns”.
  • Rovmider: kan også bruges som forebyggelse og bekæmpelse af blodmider i hønsehuset – læs mere om rovmider under afsnittet ”rengøring og behandling af hønsehuset”.
  • Hvidløg: Det er videnskabeligt bevist at hvidløg kan have en gavnlig effekt som forebyggelse mod utøj. Hvidløg er et naturligt insektmiddel, som afgiver en lugt fra huden, som insekterne ikke bryder sig om. Pres et par fed hvidløg og tilføj til hønsenes vand.

 

Gå i krig mod blodmiderne!
Har du på trods af forebyggelse fået blodmider i dit hønsehus, må du gå skræppere til værks.

Sådan behandler du dit hønsehus

Det kan være svært at udrydde blodmiderne fuldstændigt, mange hønseholdere har jævnligt problemer med miderne. Selvom du rengør hønsehuset meget grundigt, kan du alligevel risikere at det ikke er nok til at udrydde blodmiderne fuldstændigt. Et par enkelte undslupne blodmider er nok til at kunne starte hele problematikken forfra. Det er derfor vigtigt at genbehandle hønsehuset efter 3-4 dage fra første behandling.

Selvom blodmiderne naturligt lever i træ, kan de også leve i hønsehuse lavet af plastik. Det er dog ofte lettere at rengøre hønsehuse af plastik.

Så er det tid til at få bæsterne ned med nakken!

  • Fjern alt strøelse, rede materiale og andet udtageligt interiør fra hønsehuset (her vil du takke dig selv mange gange, hvis du har installeret udtagelige siddepinde og redekasser!).
  • Herhjemme støvsuger vi hønsehuset grundigt for blodmider og deres æg. Husk at brænde støvsugerposen når du er færdig!
  • Vask hønsehuset ned. Sørg for at komme godt ind i alle kroge og revner. Her kan man eventuelt bruge en højtryksspuler.
  • Nogle har gode erfaringer med at svitse huset med en gasbrænder, men pas på at du ikke får futtet hele dit hønsehus af! Andre har også gode erfaringer med at dampe hønsehuset for at komme godt ind i revner og sprækker.
  • Efter grundig hovedrengøring kan huset med fordel sprøjtes med produkter som for eksempel Elector, Staldchok eller myrespray. Det er selvfølgelig meget individuelt om man vil bruge kemikalier i sit hønsehus, men ønsker du at bruge sådanne produkter, skal du huske at lufte godt ud efter behandling og passe på dig selv og dine høns i processen!
  • Herhjemme plejer vi at kalke hønsehuset med Hemexdry (almindelig kalk kan også bruges). Som tidligere nævnt, udtørrer kalken blodmiderne så de dør. Det er en god ide at opfriske kalkningen cirka 1 gang årligt for forebyggelse.
  • Rovmider – det lyder måske ikke så appetitligt og ønskværdigt, hvis du i forvejen er ved at få grå hår af krible-krable dyr i hønsehuset - Men rovmiderne er gode til bekæmpelse af blodmider! Husk dog at rovmiderne ikke kan bruges samtidig med- eller efter behandling med kemiske midler, da de også bliver slået ihjel af disse. Rovmiderne er en god løsning hvis du ikke ønsker at benytte dig af kemiske midler til bekæmpelse og forebyggelse.
  • Blodmide-fælder:
    Herhjemme har vi aldrig selv benyttet os af disse fælder, men andre personer har haft gode erfaringer med dem, så måske de er et forsøg værd?
    -Dobbeltsidet fluepapir under- og omkring enderne af siddepindende.
    -Bølgepap sat under siddepindende. Når de er fyldt med mider, tages de ud af hønsehuset og brændes. 

Behandling af blodmider hos høns

Der bliver rundt omkring brugt mange forskellige kemiske produkter til behandling af blodmider på høns. Jeg vil dog ikke anbefale at påføre dine høns diverse kemiske produkter, som ikke er testet og godkendt til brug på dyr! I stedet får I her mine anbefalinger:

  • Exzolt – et vidundermiddel der kom på markedet i 2017. Exzolt er en receptpligtig medicin, der desværre er ret dyr i indkøb. Til gengæld er det let at behandle med (direkte i drikkevandet), det kan bruges både som behandling og til forebyggelse, og så tager det alle former for utøj hos høns, både lus, lopper, blodmider og kalkben! Det aktive stof i Exzolt (fluralaner) bliver absorberet i hønens tarm og trænger ind i blodbanen. Når blodmiden suger blod af hønen, vil den optage det aktive stof, som angriber dens nervesystem, hvorfor blodmiden dør.

  • Bravecto - er et lægemiddel der oprindeligt anvendes til behandling af parasitter hos hunde og katte. Flere dyrlæger anbefaler dog også dette produkt til høns, da det ligesom Exzolt indeholder fluralaner. Spørg din dyrlæge til råds i forhold til behandlingen af høns med Bravecto.


Ofte stillede spørgsmål:

Hvor længe kan blodmider overleve?
Blodmider kan overleve uden en vært at suge blod fra, i op til omtrent 8-10 måneder.

Kan mennesker angribes af blodmider?
Har du været i hønsehuset og føler at det kribler over det hele? Gå ikke i panik!

Blodmider kan bide mennesker, men de kan ikke leve af menneskeblod.

Hvad skal man gøre, hvis man får blodmider på sig?
Hvis du mærker at det kribler og krabler efter en tur i hønsehuset, bør du vaske tøjet og tage et varmt bad med sæbe. Sæben dræber blodmiderne, og de bliver vasket af med vandet.

Kan hunde og andre dyr angribes af blodmider?
Hunde og andre dyr kan fungere som midlertidige værter for blodmiderne, som nyder godt af et gratis lift til et nyt område. Miderne kan give dit kæledyr lidt irritation men kan ikke leve af dets blod. Hvis du vil hjælpe din hund af med eventuelle midlertidige blodmider, kan du give den et varmt bad med hundeshampoo.

Dør blodmider i løbet af vinteren?
Blodmider er inaktive når temperaturen falder til under 9°C, men de dør ikke før temperaturerne kommer ned under -20°C.