Pasning af kyllinger
Det er en dejlig oplevelse at se kyllinger vokse op, især for børn. Kyllinger er en af naturen mest sociale dyr, men de er endnu sødere, jo tidligere de introduceres for deres hjem og familie, især hvis det er en fornøjelig oplevelse for dem at være sammen med mennesker. Velpassede kyllinger vil søge at være sammen med familien så ofte som muligt og vil sommetider hakke på køkkendøren for at få din opmærksomhed eller for at få madrester, eller de vil følge dig omkring i haven, når du arbejder eller leger. De kræver en hel del opmærksomhed, mens de er små, så du bør kunne sætte tid til side i dagens løb til at se, hvordan det går med dem.
Giv dine kyllinger masser af plads, kyllingerne skal have frit adgang til frisk vand og foder, det er vigtigt kyllingerne har det tørt og lunt, der må ikke kommer træk ind til dem, daggamle kyllinger har brug for varmelampe hvor temeraturen er 35-36 grader under selve lampen.
Kyllinger har brug for dette udstyr
- Varmelampe: 100-watt varmepære + ophæng eller en kyllingemoder til at varme kyllingerne.
- Kyllingekasse: Den kan laves af hvad som helst, du har liggende, såsom store papkasser, store plastik beholdere, tomme akvarier, hamsterbure osv.
- Strøelse: Vi anbefaler easy-strø, men der er også andre alternativer.
- Foder- og vandautomater til kyllingerne: Der er alle mulige forskellige størrelser og udformninger af foder- og vandautomater. Det er bedst at bruge dem, der er beregnet til små kyllinger og forhindrer dem i at snavse deres foder til eller spilde foder og vand, og som også forhindrer dem i at drukne i det.
- Startfoder til kyllinger
- Et varmt sted indendørs
Du kan købe alle dine ting i vores webshop, alt hvad du har brug for, så du kan komme i gang, også kyllingerne!
Opsætning:
Find et sted indenfor, hvor du kan opstille din kyllingekasse, hvor der er isoleret og temperaturen er nogenlunde konstant. Det er også bedst at finde et sted, der er let tilgængeligt for dig, da du får brug for at se til dem hyppigt i den første måned. Gæsteværelser og bryggerser er alletiders steder at opstille en kyllingekasse til kyllinger. I de varmere måneder kan garager også være et fint sted til kassen. Men i de køligere måneder kan garager, der ikke er isoleret, have træk, og det kan ofte være svært at holde den rette temperatur. Afhængigt af den kyllingekasse, du vælger, er det værd at overveje at lægge et gammelt lagen, en presenning, aviser eller klude under kassen for at undgå, at spildt foder, vand eller strøelse sviner dit gulvtæppe eller gulv til. Læg et lag strøelse på omkring 3-5 cm i bunden af kyllingekassen. Fastgør varmelampen på hjørnet af kassen eller på en overflade lige i nærheden eller hæng lampen over kassen, hvis du bruger en kyllingemoder, stilles den blot nede i kassen. Placer foder- og vandautomaterne i kassen væk fra varmelampen. Hvis du kan komme afsted med det, skal du sætte foder- og vandautomaterne op på små mursten, fliser, blade eller andre ting for at hæve dem lidt over strøelsen, så der ikke kommer beskidt strøelse i deres mad og vand. Sørg dog for, at kyllingerne stadig kan se foderet og vandet. Når du kommer dine nye kyllinger i kassen, det er en god ide at dyppe deres næb i vandet, så de ved, hvor det er.
Foder til kyllinger:
Kyllinger skal fodres med startfoder. Det fås granuleret eller som mel og i piller. Jeg anbefaler granuleret, da der er mindre spild, og kyllingerne kan ikke nøjes med at spise de ingredienser, de bedst kan lide, som de kan med mel. Startfodret til kyllinger er meget højt i protein (20 til 26%) for at hjælpe dem med at vokse, og det granulerede eller melede foder er nemt for deres små systemer at fordøje. Du vil have mulighed for at købe foder, der er med medicin, og foder der ikke er. Medicinen er mod coccidiose og den skal forebygge og behandle sygdommen, hvis de får problem med parasitterne i mavetarmen.
Kyllinger vil (i modsætning til hunde, der vil spise alt, hvad de kan få fat i) ikke tage mere, end de har brug for. Du kan frit fodre dem med deres startfoder og give dem lov til at tage, hvad de har brug for. Små kyllinger er som voksende drenge – de spiser en masse! Hvis du gerne vil begynde at fodre dem med køkkenrester, er det bedst at begynde, efter de er to uger gamle, og begynd med små mængder. Husk det er godbidder, ikke hele kosten.
Grit:
Grit er ikke nødvendigt for kyllinger, der fodres med startfoder til kyllinger, hvad enten det er granuleret eller mel, da foderet er udviklet til at være let at fordøje uden at bruge grit. Faktisk kan brugen af grit sammen med formuleret foder forårsage irritation af kråsen. Hvis du vælger at undlade at bruge formuleret startfoder til kyllinger, skal du give dine kyllinger grit.
Vand:
Kyllinger drikker meget vand, og det er meget vigtigt, at vandet er frisk og rent. Det anbefales ikke at bruge en skål til drikkevand, da kyllingerne konstant vil vade i det, klatte i det, sparke strøelse op i det, spilde det, og de kan endda drukne i det. Selv med en vandautomat vil deres vand dog blive beskidt i dagens løb. Gør vandautomaten ren og skift ofte vandet, så dine kyllinger forbliver sunde og raske.
Temperaturstyring:
Kyllinger skal have konstant varme, til de har alle deres fjer, eller indtil de er omkring 6-8 uger gamle, alt efter race og årstid. Daggamle nyudklækkede kyllinger skal have en konstant temperatur på omkring 38 grader Celsius. Brug en 100-watt varmelampe. For hver uge de bliver ældre kan temperaturen sænkes 2-3 grader som følger:
1 uge gamle – 35 grader
2 uger gamle – 32 grader
3 uger gamle – 30 grader
4 uger gamle – 27 grader
5 uger gamle – 24 grader
6 uger gamle – 21 grader
Hvis det er varmt i vejret, kan 6 uger gamle kyllinger med fuld fjerdragt gå direkte i hønsehuset. Hvis kyllingerne begynder at blive vanskelige at have med at gøre i huset, når de er omkring 4-5 uger gamle, og du gerne vil sætte dem ud i hønsehuset, eller hvis kyllingerne er 6 uger gamle, men det er specielt koldt udenfor, kan du stadig sætte dem ud i hønsehuset, så længe du tilslutter en forlængerledning, så du kan give dem en varmelampe.
Hvad du skal se/lytte efter:
Dine kyllinger bør være aktive i hele kyllingekassen. Hvis de klynger sig sammen i hjørnet tættest på varmelampen eller direkte under varmelampen, fryser de, så du skal flytte varmelampen tættere på. Hvis de klynger sig sammen i hjørnerne længst fra varmelampen, har de det for varmt, så du skal flytte lampen længere væk. Hvis dine kyllinger er sløve og sover med strittende fjer og hovedet puttet, har de det ikke godt. Hvis du finder blod i klatterne, skal du slå coccidiose op, da det er den mest almindelige årsag til sygdom i kyllinger. Hvis du ser kyllinger med beskidte måse eller en masse på rumpen, kan du bruge varmt vand og et håndklæde til forsigtigt at fjerne ekskrementerne, så det ikke blokerer rumpen. Dette er meget vigtigt, da en blokeret numse kan være livsfarlig. Hold øje med, hvor højt de flyver og hopper, da de er dygtige til at stikke af i denne alder. Efterhånden som de bliver ældre, kan det anbefales at lægge et tråd-låg over kyllingekasen, hvis den er åben oventil.
Kyllinger kommunikerer med deres mødre ved den måde, de pipper på. Blide pip betyder, at de er glade. Højlydt konstant pippen betyder, at de har brug for noget – som regel mad, vand eller varme. Hvis du hører godt efter, kan det give dig en ide om, hvornår kyllingekassen skal tjekkes.
Renlighed:
Rent foder, vand og strøelse er utroligt vigtige i denne alder. De fleste af de sundhedsproblemer, kyllinger lider af, kan forebygges ved at holde deres mad, vand og strøelse rent. Foder- og vandautomater til kyllinger er designet til at forhindre kyllingerne i at snavse deres mad og vand til, men de er ikke 100% effektive. Når du genopfylder foder- og vandautomaterne, er det bedst at gøre dem grundigt rene. Kyllinger har det med at skrabe og lege og sparke deres strøelse op i foder- og vandautomaterne. De går henover dem eller sidder oven på dem og klatter ned i deres mad og vand. Hvis det kan svines til, kan du være sikker på, de gør det. Så det er en god ide at tjekke dem nogle få gange om dagen for at rydde op i eventuelt svineri, de har lavet.
Fordi kyllinger ikke instinktivt skraber så meget som voksne fugle gør, er de ikke så gode til at vende strøelsen, når den bliver beskidt. Du kan vende strøelsen for dem for at bringe frisk strøelse op til overfladen og skubbe den snavsede strøelse ned på bunden. Lad dem ikke leve i beskidt eller fugtig strøelse, da dette vil forårsage infektioner som coccidiose. Du vil skulle skifte strøelse med forskellige mellemrum afhængigt af, hvor mange kyllinger du har, hvor meget plads, de har, og hvor mange uger gamle de er. De vokser hurtigt og klatter i et væk!
Børn og kyllinger:
Kyllinger er en ekstraordinært spændende tilføjelse til familien for børnene. De er uimodståeligt nuttede, bløde og søde – men de er også meget skrøbelige og påvirkelige i denne alder. Hvis du håber på, at dine høns vil være tamme og venlige som voksne, er det meget vigtigt at minde børn om at være stille, forsigtige og rolige, når de er i nærheden af kyllingerne. Hvis det er støjende, smertefuldt eller skræmmende at være sammen med børnene, vil de sandsynligvis ikke ønske at være i nærheden af mennesker, når de bliver ældre. Hvis det er en fredelig og behagelig oplevelse, vil du få en ven for livet.
Hvis kyllinger, der tages op i hånden, viser tegn på stress, er det bedst at opfordre børnene til at lægge dem tilbage i kyllingekassen, så de kan hvile sig. Der er ikke noget galt i at kærtegne dem ofte og vænne dem til mennesker i denne alder, men for meget kan overvælde dem og kan endda være dødeligt. Det er vigtigt at huske, at de rent faktisk er skrøbelige som små og har brug for særlig omhu. Glæden ved at introducere børn til små kyllinger er vidunderlig, men det er ikke noget, børn kan gøre uden tilsyn.
Få dine kyllinger:
Hvis du har besluttet dig til at begynde at opdrætte kyllinger, er det bedste at starte med kyllinger, der er under 3 uger gamle, så du får hele oplevelsen. I den alder er de stadig meget lette for børn at holde, og de hopper og basker ikke så meget. Når de er 4 uger, er vingerne helt fjerklædte, de er meget højere, og de bevæger sig mere omkring. Kyllinger vokser hurtigt og er som regel helt fjerklædte teenager kyllinger, når de er 6-8 uger gamle. Besøg vores webshop side med kyllinger for at se, hvilken kyllinger vi tilbyder, vi har mellem daggamle og 8 ugers gamle kyllinger.
Translation missing: da.general.search.products_label
Translation missing: da.general.search.view_all