kalkben hos høns, Hvordan ser det ud og hvilken behandling skal der til
oktober 13, 2020

kalkben hos høns, Hvordan ser det ud og hvilken behandling skal der til

Der er flere slags mider, der kan lave ravage blandt hønsene i hønsegården, og kalkben er en af de mest almindelige mider, man døjer med. De små mider kan virkelig skabe store problemer, hvis man ikke får dem holdt nede. 

Hvad er kalkben? Kalkben skyldes parasitær fnatmide, der lever under overfladen af hønens ben. Når disse mider angriber, kan det føre til smerter, misdannede ben, lammelse og tab af tæer. Kalkben behandles ved at dække benene med vaseline og mineralolie, og derved kvæler miderne.

Kalkben kan blive en alvorlig lidelse, hvis man ikke gør noget ved det, men det er nemt at behandle, hvis man opdager det tidligt. Læs videre for at lære mere om kalkben og om, hvordan du forebygger det i din hønseflok. 

Kalkben

Kalkben skyldes et parasitær fnatmide, der er så småt, at man kun kan se det under et mikroskop. Angreb af mider kaldes også skab, og forskellige former for skab angriber forskellige hus- og kæledyr. Kalkben angriber specifikke arter, men mennesker kan normalt ikke blive smittet af det. 

Disse små insekter tilbringer hele deres korte livscyklus (10-14 dage) med at bore sig ned under hønsenes skind på benene, hvor de spiser, efterlader deres afføring og formerer sig. Som man kan forestille sig, er dette meget ubehageligt for hønsene. Kalkben spreder sig nemt fra den ene høne til den anden, så hele flokken kan ende med at blive angrebet. 

Udover bare at være ubehageligt kan kalkben være dødeligt, fordi det kan føre til sekundære bakterie- eller svampeinfektioner i hønseskindet. Kalkben kan også gøre, at høns mister evnen til at gå, hvilket kan være dødeligt i hønseflokke, hvor den svageste høne ofte bliver hakket ned af de andre. En høne, der ikke kan gå, kan heller ikke skaffe sig vand eller føde uden hjælp fra mennesker. 

Sådan Behandler du kalkben

Det er let nok at udrydde kalkben i høns – du skal bare have fat i en bøtte vaseline og noget mineralolie. Hvis du gnider et af disse produkter på hønens ben hver dag, afskærer det ilttilførslen til miden, hvilket er en sikker måde, hvorpå du kan gøre en ende på miderne. 

Udover at udrydde miderne, skal man også tjekke hønsene for sekundære infektioner (bakterier eller svamp) og behandle dem for disse, da de potentielt kan være mere farlige for hønsene end selve miden. 

For at udrydde kalkben skal hønsenes ben dyppes eller smøres ind i rigelige mængder mineralolie mindst en gang om dagen, hvorefter hønsebenene så skal dækkes med vaseline. Dette dobbelte lag smørelse kvæler de mider, der lever under hønseskindet. 

Her er den specifikke procedure for behandling af kalkben i høns: 

  • Steriliser hønens ben med varmt sæbevand. Dette vil også bidrage til at løsne eventuelt dødt skind, der skyldes mideangrebet.
  • Dyp hønens ben i mineralolie. Denne indledende indsmøring vil ikke blot bidrage til at kvæle miderne, der har boret sig ind under hønseskindet, den vil også være med til at lindre noget af kløen og ubehaget for hønen.
  • Smør hønens ben ind i vaseline. I stedet for at trænge ind i hønseskindet vil dette lag smørelse bidrage til at danne et langvarigt lag. Dette forhindrer miderne i at overleve den indledende indsmøring i mineralolie. Vaseline danner også et beskyttende lag, der er med til at modvirke sekundære bakterieinfektioner fra urenheder i miljøet.
  • Gentag behandlingen, til angrebet af mider fortager sig. Hvis der er flere inficerede høns, er det vigtigt at behandle alle høns i flokken for at undgå, at miderne spreder sig til andre høns.
  • Rens hønsehuset og hønsegården. Det er en god ide at gøre hønsehuset og hønsegården godt rene og sterilisere dem, så du undgår en gentagelse af angrebet.

Denne hjemmebehandling er tilstrækkelig til at behandle de fleste milde til moderate tilfælde af kalkben. Men i tilfælde af alvorlige sekundære angreb eller et mere vidtrækkende angreb i flokken, kan det blive nødvendigt med hjælp fra en dyrlæge, der kan administrere antibiotika eller receptpligtig medicin mod mider, fx Ivermectin

Kan kalkben slå hønsene ihjel?

Mens kalkben i sig selv ikke kan slå hønsene ihjel, kan de sekundære infektioner, lidelsen er årsag til, slå dem ihjel. Dette skyldes, at misdannede ben, smerter eller manglende tæer som følge af kalkben kan forhindre høns i at skaffe sig føde og vand eller slippe væk fra rovdyr, hvis de går på friland. 

De sekundære bakterie- og svampeinfektioner, der forekommer som resultat af kalkben, kan slå hønen ihjel på grund af komplikationer som sepsis (systemisk blodforgiftning, der kan resultere i organsvigt). Angreb af mider kan også slå høns ihjel ved at undertrykke immunforsvaret til et punkt, hvor de bliver syge af en anden smitsom sygdom, fx en respiratorisk virus.

Selv efter en høne med kalkben kommer sig, kan det tage op til et år, før dens normale skæl vokser tilbage på benene igen. Det er derfor vigtigt at identificere og behandle kalkben så tidligt som muligt, før angrebet resulterer i langvarige skader.   

Hvad er årsagen til kalkben?

Der er ikke noget, du gør forkert, som forårsager kalkben i hønsene—desværre spredes disse mider ikke blot meget let af vilde fugle, der tiltrækkes af hønsefoderet, de findes også på gnavere, der stjæler foderet, og de findes endda i selve jorden.

Hvis du holder hønsegården fri for foder og madrester, der kan tiltrække vilde dyr, er det bare én måde, hvorpå du kan gøre lidt for at undgå, at kalkben spredes fra andre dyr, men sommetider kan flokken blive angrebet uanset hvilke forholdsregler, du tager. 

Når først en høne har fået kalkben, spredes miderne nemt fra den ene høne til den anden, siden høns lever meget tæt på hinanden i hønsehuset. Det er derfor, det er så vigtigt at identificere angreb tidligt, før de får chancen til at spredes. 

Sådan kan du se, om dine høns har kalkben

I mange tilfælde er det nemt at se, om en høne har fået kalkben. Kalkben får skællene på hønens ben til at stritte lidt, og sommetider kan de se tykkere ud end normalt. 

Før eller siden vil disse løftede skæl begynde at væske, bløde eller udvikle områder med sår. Når angrebet er nået til dette punkt, er der meget større risiko for, at fuglen kan få en sekundær bakterie- eller svampeinfektion. 

Kalkben hos høns

 

Sådan forebygger du kalkben

Hvis du dækker hønsenes ben med mineralolie og vaseline en gang om ugen, mens du holder hønsehuset pænt og rent, kan dette virke forebyggende for angreb af mider i skællene, men en ugentlig indsats af dette format kan være udmattende, hvis hønsene ikke samarbejder, eller hvis flokken er stor. I stedet kan du nøjes med at holde alting pænt og rent og sørge for at undersøge hønsene en gang om ugen for at se, om der er tidlige tegn på et angreb. 

Nøglen til at holde kalkben væk er at identificere det tidligt, så hvis du bare holder godt øje med hønsene, behøver du ikke at tage forebyggende skridt mod kalkben udover din almindelige rengøring af hønsehuset. 

Kalkben er ikke det store problem, hvis man griber tidligt ind

Mange der holder høns som hobby, vil på et eller andet tidspunkt stå over for et tilfælde af kalkben, men så længe de holder godt øje med hønsene, er denne parasit et problem, der nemt kan afhjælpes med et par enkle midler, man sikkert allerede har stående. 

 

Tidlig behandling af kalkben er afgørende for at undgå varig skade, så tjek hønsenes ben jævnligt og sørg for at holde hønsehuset rent.